Sana SmartBreadMaker

10 zaskakujących niebezpieczeństw czyhających w chlebie

Przez tysiące lat pieczywo było wytwarzane w dokładnie ten sam sposób, przy wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej i drożdży. Taki chleb był nie tylko smaczny, ale także dostarczał organizmowi wszelkich niezbędnych składników, chronił je i odżywiał. W XIX wieku odkryto jednak sposób na to, by mąka była dłużej świeża: dokonano tego poprzez zdjęcie powłoki z ziarna, pozostawiając jedynie skrobiowe nasionko. Mimo że mąka ta znacznie dłużej nadaje się do spożycia, to jednak traci zarazem swoje odżywcze właściwości. Zdrowe proteiny, tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik zawarty jest w otrębach i powłoczce, które się usuwa. Mniej więcej w tym samym czasie wynaleziono także suche drożdże, które szybko zastąpiły żywe kultury drożdży. W XX wieku technologia jeszcze „udoskonaliła” białą mąkę poprzez dodanie wielu środków chemicznych, cukrów, tłuszczy i innych „polepszaczy”.

A więc mamy teraz XXI wiek i współczesne pieczywo. Smutne popłuczyny po tym, co jedli nasi przodkowie. Nasz chleb jest naszpikowany dodatkami i konserwantami. A nawet z nimi pleśnieje po trzech dniach. Zanim trafi na nasz stół jest też w dodatku często pieczony zbyt długo, a ciasto odwodnione, mrożone i odmrażane na zmianę, a potem kształtowane w bochenki przez specjalne maszyny. Dzięki temu wszystkiemu otrzymujemy produkt, który – choć tani w przemysłowej produkcji – jest jednocześnie trudny do strawienia i, jeśli jest przyjmowany na co dzień, może powodować niszczycielskie skutki.

Ota Reiss, która zaprojektowała wielofunkcyjny wypiekacz do chleba Sana, odwiedziła wiele piekarni i sklepów, aby zobaczyć, czy gdzieś uda jej się znaleźć zdrowe pieczywo. Pośród tego, co jednak znalazła, była przypalona skórka chlebowa (potencjalne źródło kancerogenów), chleb wypieczony na zwietrzałej mące, i wiele innych problematycznych znalezisk. Szukała nawet chleb organiczny, którego ocena wypadła nieco lepiej niż „normalnego” chleba, ale wciąż znajdowała się daleko od tego, czym powinna charakteryzować się zdrowa żywność.

Pieczywo kupne

Jak chleb wpływa na nasze zdrowie: 10 faktów, które powinieneś znać

Chleb z supermarketów, spożywany codziennie przez wielu, może być powodem licznych schorzeń. Dlaczego? Spójrz na następujące 10 sposobów, w jaki dostępne na półkach sklepowych białe pieczywo szkodzi naszym organizmom. Na szczęście, jest już dostępne rozwiązanie.

Białe pieczywo ze sklepu: niezwykle miękkie I smaczne, z lekką, chrupiącą skórką. Mniam!

1. Puste kalorie: w przeciwieństwie do mąki pełnoziarnistej, w skład mąki białej nie wchodzą zdrowe tłuszcze i proteiny, a ich miejsce zajmują cukry proste bez błonnika. Skład mąki jest nieco poprawiany witaminami i minerałami, aby wypieki wyglądały zdrowiej. Takie puste kalorie nie są jednak sycące, więc ludzie często zjadają takiego chleba zbyt dużo.

2. Przykleja się do twoich wnętrzności: gluten pochodzący z pszenicy jest niemal niemożliwy do strawienia przez człowieka i może pozostać w jelitach przez cały czas swojego powolnego rozkładu. Może to prowadzić w końcu do złogów jelitowych, co z kolei jest wymarzonym środowiskiem do rozwoju grzybów, w tym drożdżaków. To zaś prowadzi do wzdęć, chorób skóry, płytkości oddechu i arytmii serca. Może to również spowodować, że będziesz miał większy apetyt, zwłaszcza na produkty spożywcze zawierające cukry proste. Jelita, w których zalega gluten, z powodu rozrostu grzybów są w stanie wchłonąć mniej składników odżywczych.

3. Zatyka naczynia krwionośne: zatkane jelita uwalniają toksyny wprost do układu krwionośnego. Substancje te często manifestują swoją obecność poprzez trądzik, egzemę, wysypki alergiczne i inne wypryski skórne. Toksyny te mogą pochodzić z pożywienia, które zjedliśmy lub wypiliśmy aż do trzech miesięcy wcześniej. Stan twojej krwi w dużej mierze zależy od tego, co jesz. Ograniczenie spożycia produktów przetworzonych może poprawić stan jelit, a w konsekwencji utrzymać niski poziom szkodliwych związków we krwi. To zaś zapewni ci lepsze samopoczucie i wygląd. Wszystko to widać będzie też w stanie twojej skóry: wypryski skórne często mijają bardzo szybko po zmianie diety na zdrowszą.

4. Powoduje niestrawności: czy cierpisz z powodu bolesnych skurczy w brzuchu, zaparć lub biegunki? Powodem może być reakcja ciała na nadmiar glutenu zalegającego w twoich jelitach. Jeśli złogi budują się nadal, może to spowodować nietolerancję na gluten. W konsekwencji zapaść można na celiakię, alergii na gluten lub choroby Duhringa.

Niestrawności

5. Ograniczenie funkcji układu immunologicznego: jelito cienkie jest jednym z głównych instrumentów obrony organizmu przed zagrożeniami. Jeśli jest zatkane rozkładającymi się resztkami glutenu, staje się znacznie mniej skuteczne. Powoduje to większą zapadalność na różnego rodzaju choroby.

6. Zakwaszenie organizmu: nadmiar glutenu i grzybów w jelitach powoduje powstanie silnie kwasowego środowiska. To zaś prowadzi do zaburzeń związanych ze śluzem produkowanym przez te organy. W konsekwencji do krwioobiegu mogą trafiać nieprzetrawione odpowiednio węglowodany, kazeiny mleka, a także same cząsteczki glutenu. Kwasowe środowisko zaburza również zdolność organizmu do spalania tłuszczu. W ten sposób groźne drobnoustroje mogą się rozwijać ze zwielokrotnioną siłą. Zakwaszenie organizmu jest również uważane za jedną z głównych przyczyn nowotworów. W końcu zaś, kwas usuwa z organizmu wapń, co może prowadzić do osteoporozy.

7. Zatykanie naczyń krwionośnych: jak wspomniano wcześniej, uszkodzenia jelita cienkiego powodują przedostawanie się groźnych związków do krwi. Organizm broni się przed tym, usuwając je poprzez śluz wydalany poza organizm. Niestety, jeśli obce organizmy wciąż i wciąż przenikają do krwi, to śluz może odkładać się na ściankach naczyń krwionośnych. Prowadzi to w konsekwencji do zwielokrotnienia ryzyka wystąpienia arteriosklerozy. Jednym z objawów nadmiaru śluzu jest ciągły katar lub zaleganie wydzieliny w gardle, nawet w przypadku braku przeziębienia lub grypy.

8. Depresja lub niepokój: każdy z tych stanów może mieć liczne przyczyny. Udowodniono, że nadkwasowość, mająca negatywny wpływ na nastrój i zachowanie, może być jedną z nich. Objawem niekoniecznie musi być depresja, ale na przykład zwiększona nerwowość lub drażliwość. Dzieci są tu nawet bardziej podatne. Jednym ze sposobów na zwalczenie tych objawów, poza wykluczeniem glutenu pszennego z diety, jest spożywanie większej ilości surowych warzyw i świeżego soku warzywnego.

Pieczywo z pasją

9. Zwiększona zapadalność na „współczesne” choroby, takie jak otyłość, cukrzyca, zwiększony poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, a także chorobę Alzheimera. Wszystkie te choroby i przypadłości stały się znacznie bardziej popularne właśnie we współczesnym społeczeństwie. Najczęstszym rezultatem nadmiernego spożycia białej mąki jest otyłość. Można być otyłym, nadal mieszcząc się w normalnej proporcji wzrostu do wagi ciała. Zależy to od ilości tłuszczu w ciele. Na przykład, kobieta ważąca 62kg może mieć w ciele aż 30% tłuszczu, co byłoby uważane już za lekką otyłość. Może to w konsekwencji prowadzić do zwiększonego ryzyka zapadalności na nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego, i wyraźnie skraca oczekiwaną długość życia. Wysoki indeks glikemiczny w białym chlebie powoduje duży wzrost poziomu cukru we krwi, co prowadzi do zwiększenia produkcji insuliny. Codzienne spożywanie takiego pieczywa, wraz z innymi produktami o wysokiej zawartości węglowodanów, może prowadzić do stanu przedcukrzycowego. Oznacza to, że we krwi cały czas utrzymuje się wysoki poziom insuliny. Z biegiem czasu może to przerodzić się w pełną cukrzycę. Co więcej, „polepszacze” dodawane do białego chleba, głównie niskiej jakości tłuszcze, mogą dodatkowo zaszkodzić organizmowi. Nadmiar glutenu pszenicznego może działać jako neurotoksyna, uszkadzając nerwy i zaburzając w ten sposób czynności mózgu. Możliwe, że nadmierne spożycie glutenu prowadzi do takich poważnych schorzeń neurologicznych jak choroba Alzheimera, czy stwardnienie rozsiane.

10. Cena i nieefektywność finansowa: cena wypieczenia bochenka chleba w domu jest podobna do ceny, jaką płacisz za chleb w sklepie. Tak naprawdę jednak znacznie taniej jest piec w domu. Chleb na zakwasie z pełnoziarnistej pszenicy jest znacznie bardziej syty i gęstszy, przez co zjadasz go mniej. Co więcej, taki bochenek może być przechowywany aż do 7 dni, w przeciwieństwie do białego chleba zakupionego w sklepie, który traci świeżość już w dwa dni po przyniesieniu go z supermarketu. Jeśli każdego miałbyś ochotę na świeży chleb, musiałbyś kupować trzy bochenki tygodniowo. Jeśli wypiekasz swój własny chleb w domu, możesz przechowywać świeży chleb przez cały tydzień, dzięki w dłuższym okresie czasu jesteś w stanie oszczędzić znaczną ilość pieniędzy.

Co więc możesz zrobić, jeśli smakuje ci chleb, a chcesz pozostać zdrowy? Najlepszym rozwiązaniem jest wypiek własnego pieczywa w domu.


Jeśli nie jesteś jednym ze szczęśliwców, którzy mają stały dostęp do jakiejś niewielkiej, rodzinnej piekarni skupionej na wypieku zdrowego chleba, to nie znajdziesz takiego pieczywa na półkach sklepowych. Wypiek własnego chleba wydaje się trudnym zadaniem, ale w rzeczywistości nie jest aż tak trudny, jak ci się wydaje. Jeśli spróbujesz własnego, domowego chleba i przekonasz się na własnej skórze, w jaki sposób wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie, nigdy nie sięgniesz już po „chleb” z półki sklepowej.

Pełnoziarniste pieczywo żytnie na zakwasie....

  • Ma dokładnie odwrotny wpływ na organizm niż białe pieczywo pochodzące ze sklepu.
  • Nie ma w swoim składzie jakichkolwiek chemikaliów, cukrów prostych, tłuszczów nasyconych i wszelkich innych groźnych dla zdrowia dodatków, a także nie zawiera glutenu.
  • Pachnie i smakuje jak prawdziwy chleb i jest cennym źródłem ważnych składników odżywczych (witamin z grupy E i B, w tym B1, B6, jak również fosforu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów, węglowodanów i błonnika).
  • Pomaga oczyścić jelita ze złogów glutenowych, dzięki czemu poprawia i reguluje działanie całego układu trawiennego.
Oczyszczanie jelit ze złogów glutenu powoduje stopniowe zwiększanie powierzchni jelit, która może znów pochłaniać składniki odżywcze. Korzysta na tym system immunologiczny twojego organizmu, któremu dostarcza się wreszcie witamin niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Kiedy więc oczyszczają się twoje jelita, poprawia się zarówno skuteczność trawienia, jak i twój ogólny stan zdrowia.

Oczyszcza się również twoja krew, ponieważ żyły i tętnice odtykają się z nadmiaru śluzu. Wraz z poprawianiem się stanu jelita cienkiego, stopniowo coraz mniej toksyn uwalnia się do krwi. Więcej nawet: odtąd trafia do niej coraz więcej składników odżywczych, wpływając pozytywnie na twój ogólny stan zdrowia. Z upływem czasu zmniejszy się również ilość wydzieliny zalegającej w nosie i gardle, tym szybciej, jeśli twoje ciało pozostaje wystarczająco nawodnione.

Przeciwdziałanie zakwaszeniu organizmu jest sprawą nieco bardziej skomplikowaną, ale ograniczenie spożycia glutenu jest pierwszym krokiem we właściwym kierunku. Polecić należy również komponowanie swojej diety z wykorzystaniem większej ilości świeżych warzyw i owoców. Dobrym pomysłem jest też picie wody z cytryną, co – wbrew kwaśnemu smakowi – pozytywnie wpływa na wzmocnienie odczynu zasadowego organizmu.

Pełnoziarniste pieczywo pomaga również w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i powoduje uczucie sytości. Jest to jego duża zaleta, jeśli zależy ci na kontrolowaniu wagi ciała, i to tym bardziej, jeśli weźmie się pod uwagę wysoką wartość odżywczą takiego chleba.

Do czego przydaje się domowy wypiekacz chleba?


Główną zaletą własnego wypiekacza do chleba jest fakt, że wykonuje on prawie całą pracę za ciebie. Przygotowanie składników zajmie ci od 5 do 10 minut, a resztę będziesz mógł powierzyć urządzeniu, które wygniecie ciasto, stworzy warunki optymalne do jego wyrastania, a następnie je upiecze, nie powodując przy tym żadnego bałaganu. Jeśli zdecydujesz używać drożdży, wypiek będzie nawet prostszy, choć polecamy gorąco, abyś wykorzystywał zdrowszy ich zamiennik – zaczyn, zwany również zakwasem chlebowym. Jeśli pieczesz chleb żytni lub pszenno-żytni, zakwas jest koniecznością, ponieważ drożdże nie radzą sobie zbyt dobrze w przepisach wykorzystujących mąkę z tego rodzaju ziarna. Użycie zakwasu jest proste i przynosi same korzyści: to dzięki niemu upieczesz smaczny, trwały i zdrowy chleb. Jego przygotowanie zajmuje 3 do 5 dni. Ten etap możesz jednak pominąć, jeśli wykorzystasz zakwas od kogoś, kto już wyhodował własny w domu. Taki zakwas może być używany wielokrotnie, ponieważ jest żywy i wciąż rośnie. A jeśli zdecydujesz się zakupić wypiekacz do chleba Sana, będzie to jeszcze prostsze.

Inteligentny wypiekacz do chleba Sana jest obecnie jedynym takim urządzeniem na rynku europejskim, które specjalizuje się w przygotowaniu i wypieku chleba pełnoziarnistego na zakwasie. We wrześniu 2014 roku magazyn dTest przebadał kilka wypiekaczy do chleba różnych producentów. W rezultacie ustalono, że wszystkie one nie radzą sobie zbyt dobrze z wypiekiem chleba z użyciem mąki pełnoziarnistej. Niektóre z nich wypiekały zbyt słabo, inne zaś zbyt mocno, czego efektem był niski, spękany, a czasem nawet spalony bochenek.

Inteligentny wypiekacz do chleba Sana, stworzony w Czechach na podstawie 20-letniego doświadczenia piekarskiego
– i jego zalety

  • Doskonale radzi sobie zarówno z mniejszymi, jak i większymi bochenkami (od 0,5 kg do 1,7 kg), co nie jest typowe dla dostępnych dla rynku wypiekaczy innych marek.
  • Ma 7 podstawowych programów cechujących się nieskończoną różnorodnością (w pełni dostosowywalne, brak ustawionych z góry wartości). Ustawianie ich jest proste i każdy poradzi sobie z tym bez problemu.
  • Wielofazowe wypiekanie i wielofazowe wyrastanie sprawia, że przygotowywanie chleba na zakwasie jest nie tylko prostsze, ale pozwala również na osiągnięcie lepszych rezultatów.
  • To jedyny wypiekacz, w którym możesz zupełnie dowolnie dostosować czas i temperaturę (z dokładnością 1 stopnia Celsjusza!).
  • Pozwala na przygotowanie pieczywa bezglutenowego.
  • Jego oprogramowanie można łatwo uaktualnić, co oznacza, że staje się coraz lepsze z biegiem czasu. Oznacza to, że nigdy nie będziesz musiał wymienić swojego urządzenia, ponieważ nigdy nie stanie się przestarzałe. A może masz jakiś przepis, który chciałbyś nam przekazać, abyśmy uwzględnili go w nowej aktualizacji?
  • Wypiekacze Sana w wersjach Standard i Exclusive wyposażone są w niemalże niezniszczalne naczynie ze stali nierdzewnej. Wykorzystanie tej stali, podobnie jak pieczenie w niskich temperaturach i możliwość użycia pokryw szklanych sprawia, że twój chleb nigdy się nie przypali.
  • Wypiekacz do chleba Sana jest oszczędny: wypieczenie jednego bochenka chleba kosztuje około 28 groszy.
  • Zagniatanie zajmuje jedynie 2-3 minuty. Trwa więc wystarczająco krótko, byś mógł bez problemu poczekać przy pracującej maszynie i następnie wyjąć od razu mieszadła, gdy zagniatanie się zakończy. Wypiekacz do chleba Sana jest pierwszym tego rodzaju urządzeniem, które pozwala ci wyjąć mieszadła, zanim rozpocznie się faza wyrastania ciasta. Wypiekacze niektórych innych marek umożliwiają demontaż mieszadeł po zakończeniu wyrastania (co wiąże się jednakże z ryzykiem wyciągnięcia wraz z nimi kawałków surowego ciasta), inne zaś dopiero po zakończeniu wypiekania, co z kolei grozi powstaniem sporych dziur w gotowym chlebie.
  • Pozwala na przygotowanie nie tylko chleba, ale także sera tempeh, sera natto, jogurtu, kefiru, mleka acidofilnego, marmolady czy tradycyjnego japońskiego amasaké. Możesz w nim upiec nawet mięso lub rybę!

Ostatnie słowo


“Wypiekacz do chleba Sana to świetne urządzenie, którego funkcje zadowolą zarówno tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi ustawieniami, jak i tych, którzy chcą jedynie nacisnąć przycisk i pozwolić maszynie zrobić resztę” – mówi ekspertka do spraw żywienia inż. Jana Ciglbauerová, która sama wybrała wypiekacz Sana i poleca go swoim znajomym. –„Nie tylko spełni wasze oczekiwania, ale nawet je przekroczy”.