
Co prawda większość maszyn do wypieku chleba jest również w stanie przygotować owocowy dżem, ale konsumenci niemal nie używają tej opcji. Szkoda, ponieważ to tak łatwe, że większość spośród tych, którzy spróbowali, nigdy już nie wróci do tradycyjnych metod. Wystarczy jedynie wrzucić wszystkie składniki do formy, ustawić program, włączyć go i wrócić później na świeży dżem. Wypiekacz do chleba sam miesza i gotuje dla ciebie, a ty nie musisz potem czyścić całej sterty brudnych naczyń. Ten sam program przygotowuje również smalec, skwarki wieprzowe, galaretkę, konfitury i puree.
Zalety dżemu domowej roboty
- Masz pewność co do jego jakości
- Sam wybierasz owoce
- Możesz zdecydować o ilości i rodzaju środka słodzącego
- Mniej cukru to mniej kalorii
- Pasteryzacja zamiast chemicznych konserwantów
- Pozwala wykorzystać każdy nadmiar owoców z twojego ogrodu
Dżem truskawkowy w wypiekaczu do chleba Sana
Składniki:
1 kg truskawek
500 g cukru żelującego
2:1 kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Umyj dokładnie słoiki w gorącej wodzie i wyparzaj pokrywki przez co najmniej pięć minut we wrzątku. Potnij lub zmiel truskawki, w zależności od tego, jaką wielkość owoców w dżemie preferujesz. Możesz też użyć truskawek mrożonych: jeśli nie zamierzasz ich rozdrabniać, nie musisz ich też rozmrażać. Włóż owoce do formy, zasyp cukrem żelującym i ustaw program. Kiedy zakończy działanie, skontroluj, czy dżem ma wystarczająco twardą konsystencję. W tym celu nabierz 1-2 łyżeczki dżemu, połóż tę ilość na chłodnym talerzu i po pięciu minutach sprawdź, czy nadal jest ścisły. Jeśli stał się wodnisty, to należy wymieszać dżem z 1-2 łyżeczkami kwasku cytrynowego. Ponownie sprawdź, czy ma odpowiednią konsystencję. Kiedy będziesz wreszcie zadowolony z efektu, przełóż dżem do gorących słoików, zakręć je mocno i postaw do góry nogami na pięć minut. Słoiki z dżemem należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Proces żelowania może zająć jeszcze nawet tydzień, więc nie martw się, jeśli dżem nie wydaje ci się wystarczająco ścisły przez pierwszych kilka dni. Uważaj, by nie przesadzić z ilością owoców. Jeśli włożysz ich do formy za dużo (więcej niż 2 kg), to dżem może ulać się przez brzegi podczas gotowania. Nie używaj również energooszczędnej pokrywy szklanej. Temperatura szybko przekroczyłaby optymalny dla dżemu poziom i wrząca mikstura przelałaby się przez brzegi formy niezależnie od swojej oryginalnej objętości.

Inne przepisy
Kleik ryżowy
Wlej do formy litr gotującego się mleka lub wody, a następnie dosyp 200 g ryżu.Dodaj do smaku wanilię i cukier trzcinowy, a następnie wybierz program 5 i ustaw temperaturę na 200 °C na 30 minut. Kiedy maszyna oznajmi koniec gotowania, spróbuj czy mikstura jest wystarczająco miękka. Jeśli wolisz, by była jeszcze bardziej miękka, wystarczy gotować ją jeszcze przez kilka dodatkowych minut. Na tym etapie można ją również łatwo dosłodzić. Przełóż gotowy kleik do miski i dodaj, co tylko sobie życzysz: cynamon, owoce, miód, czekoladę, orzeczy, itd. Pamiętaj, że jeśli używasz energooszczędnej pokrywy szklanej, potrawa ugotuje się szybciej.

Smalec ze skwarkami
Pokrój kawałek słoniny wieprzowej w sześciany i ustaw program 5 na 130 °C. Przez pierwsze 15 minut kawałki słoniny nie powinny być mieszane, a na następne 105 minut mieszanie powinno być ustawione na szybkość 1. Kiedy program się zakończy, sprawdź czy wszystkie skwarki są dostatecznie upieczone. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie w temperaturze 130 °C tak długo, jak to potrzebne. Dwie godziny powinny być wystarczającym czasem potrzebnym do przygotowania bardziej soczystych skwarków, trzy natomiast, jeśli lubisz je złociste i dobrze wypieczone. Nie musisz używać szklanej pokrywy, choć jeśli przyrządzasz większą porcję (2 kg), lepiej jest je przykryć dla zachowania czystości w kuchni.
Uważaj, by nie rozlać gorącego tłuszczu podczas wyjmowania smalcu z formy.
Sok do rozcieńczania
Przygotuj 1 kg jakichkolwiek mrożonych lub świeżych owoców. Wypróbuj mieszanki różnych rodzajów owoców. Dobrym wyborem jest na przykład połączenie truskawek, jagód, malin I żurawiny. Umieść owoce w formie, wymieszaj je z 500 g białego lub brązowego cukru, dodaj 1 cytrynę pokrojoną na cząstki (z lub bez skórki), 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 5 goździków i może nieco rumu. Włącz program „Dżem”. Ustaw temperaturę na 180 °C i czas 15 minut dla fazy 1 (bez mieszania), 180 °C i 40 minut dla fazy 2 (mieszanie z szybkością 1) i wyłącz fazę nr 3. Nie zakrywaj formy szklaną pokrywą, ponieważ spowoduje to, że wrząca mikstura owoców przeleje się ponad brzegami naczynia. Kiedy program się zakończy, przelej konfiturę do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręć i po upływie 5 minut postaw słoiki do góry dnem. Wypróbuj tak przygotowany sok jako gorący napój zimą: wystarczy wymieszać 2-3 łyżeczki soku w szklance ciepłej wody. Latem natomiast spróbuj tego samego napoju, ale w orzeźwiającej wersji: rozcieńczonego w zimnej wodzie.
Konfitury śliwkowe
Włóż do formy 1kg przepołowionych i pozbawionych pestek śliwek, 200 ml wody, 200 g cukru i 25 ml octu lub rumu. W zależności od swoich upodobań możesz też użyć mniejszej ilości cukru, octu lub rumu. Ustaw program 5. Podczas przygotowywania konfitur również nie używaj szklanej pokrywy, ponieważ w fazie wrzenia owoce mogą łatwo wylać się z naczynia. Po zakończeniu działania programu sprawdź, czy konfitury są wystarczająco gęste. Zwykle program należy włączyć 2-3 razy, zanim osiągnięta zostanie odpowiednia gęstość. Zanim jednak włączysz program ponownie, spróbuj czy smak jest odpowiedni: jeśli nie, dodaj więcej cukru lub rumu, co może okazać się szczególnie przydatne, jeśli używasz kwaśnych śliwek.
Wskazówki
- Zamiast białego cukru możesz wykorzystać cukier brązowy lub nawet stewię. Dżem dosładzany stewią nadaje się dla cukrzyków i każdego, kto ogranicza cukier lub zwraca uwagę na ilość przyjmowanych kalorii. Niektórzy nie lubią jednak smaku stewii, więc najpierw wypróbuj dodaj jej niewielką ilość, by sprawdzić, czy posmak dżemu będzie ci odpowiadał. Pamiętaj też, że dżem słodzony stewią nie stanie się tak gęsty, jak ten, do którego dodano cukier.
- W przepisach na dżem i sok można również użyć owoców mrożonych.
- Zrób jogurt owocowy dodając domowej roboty dżem do domowej roboty jogurtu naturalnego.