Domácí pekárna Sana SmartBreadMaker

Mięso i ryby

Wypiekacz do chleba Sana nadaje się nie tylko do wypieku domowego pieczywa, ale również jako zamiennik typowego piekarnika. Mięso i ryby ugotowane w wypiekaczu do chleba Sana są smaczne i soczyste: ten efekt nie zawsze udaje się osiągnąć w konwencjonalnych urządzeniach. Użycie pokrywy szklanej podczas pieczenia pozwala skrócić czas działania urządzenia, a zarazem sprawia, że mięso nie wysycha i zachowuje pełnię smaku.

Zalety gotowania mięsa w wypiekaczu do chleba Sana

  • Doskonały smak
  • Mięso i ryby są bardziej soczyste niż te przygotowane w tradycyjnym piekarniku. 
  • Przygotowanie posiłku jest bardzo proste. Na przykład, wystarczy dodać ziemniaki do mięsa, aby zrobić prosty obiad w jednym naczyniu niemal bez nakładu pracy. 
  • Wypiekacz do chleba Sana zużywa mniej energii niż tradycyjny piekarnik. 
  • Łatwe czyszczenie – tylko jedno naczynie do utrzymania w czystości.
  • Oszczędność czasu: z wypiekaczem do chleba Sana wystarczy jedynie ustawić program i pozwolić urządzeniu pracować. Wypiekacz sam dostosuje temperaturę i czas działania na podstawie wartości wybranego programu, a następnie sam się wyłączy lub pozostanie aktywny, aby utrzymać optymalną temperaturę twojego posiłku.
Mięso kurczaka upieczone w wypiekaczu San

Kurczak z rozmarynem w wypiekaczu do chleba Sana


Składniki na dwie porcje:
  • 2 piersi kurczaka
  • 4 małe ziemniaki 
  • 1 pokrojona cukinia 
  • 1 pokrojona marchew 
  • 125 g grzybów 
  • 3 posiekane główki czosnku 
  • świeży rozmaryn sól, pieprz
Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki do formy – piersi kurczaka, nieobrane ziemniaki, grzyby (całe lub przecięte na połówki), cukinię, marchew, czosnek, sól i pieprz. Posyp to posiekanym rozmarynem. Zakryj formę szklaną pokrywą i ustaw program na pieczenie w temperaturze 220 °C przez 1 godzinę.

Inne wskazówki

  • Wypiekacz do chleba Sana świetnie przygotowuje pasztety czy klopsy! Będą one bardziej soczyste niż te z piekarnika. Będą też smaczniejsze, ponieważ wypiekacz do chleba Sana połączy wszystkie składniki razem za pomocą mieszadeł. Po prostu umieść składniki w formie, pozwól urządzeniu je zagnieść, a następnie włącz pieczenie w temperaturze 180-200 °C na około 1-1,5 godziny. Możesz dostosować czas i temperaturę pieczenia w zależności od tego, jak dużo mięsa chcesz upiec i czy wolisz je dobrze wypieczone, czy może bardziej surowe?
    Klops
  • Wypiekacz do chleba Sana szybko uświadomi ci korzyści płynące z wolnego gotowania. To właśnie dzięki temu mięso jest lżejsze, bardziej soczyste i nigdy nie okaże się wyschnięte. Jeśli gotujesz kurczaka lub królika, ustaw pieczenie dwufazowo: na przykład, dwie godziny na 110 °C i 4 godziny na 90 °C. Ryba potrzebuje krótszego czasu gotowania i niższej temperatury: przez pierwszą godzinę gotowanie powinno odbywać się w temperaturze 100 °C, przez drugą w 90 °C, a trzecią w 80 °C. Dokładne wartości zależą od rodzaju mięsa i jego grubości. Nie polecamy jednak gotowania przez okres dłuższy niż 12 godzin, jako że każde mięso stanie się w tym czasie zbyt kruche i będzie się rozpadać. 
  • Wypiekacz do chleba Sana może również przygotować dla ciebie lasagne, ugotować różne potrawy jednogarnkowe i gulasze, a także rosół.