domácí pekárna Sana

Pieczenie w niskich temperaturach

Wypiekacz do chleba Sana jest urządzeniem specjalizującym się w delikatnym pieczeniu w niskich temperaturach. Nie tylko wypieka on przepyszny chleb, ale również pozwala na przyrządzenie najbardziej soczystego mięsa, jakie kiedykolwiek próbowałeś.

Dodaj tylko godzinę do czasu pieczenia, aby uzyskać zdrowsze i smaczniejsze pieczywo

Chleb z wypieczaka Sana

Pieczenie w niskich temperaturach jest najlepiej znane w sztuce przyrządzaniu pysznego, soczystego mięsa. Może pamiętasz jeszcze domowe obiady u babci i to, jak kurczak czy kaczka prawie rozpływała ci się w ustach. Pieczenie w niskich temperaturach jest jednak równie użyteczne podczas przygotowywania domowego pieczywa. Temperatury przekraczające 200 °C mogą powodować, że w skórce chleba odłożą się substancje kancerogenne. Regularne spożywanie takich substancji może dosłownie wysuszyć twój organizm, a do długofalowych skutków należą nie tylko wrzody żołądka czy ataki serca, ale także zaburzenia zachowania i agresja. Nic dziwnego, że w naszym otoczeniu jest dziś tak wiele nieznośnych i zrzędnych ludzi. Pani na poczcie, kasjer w banku, starszy sąsiad… Całe życie spożywania chleba wypiekanego w zbyt wysokich temperaturach może częściowo wyjaśniać ich zachowanie. Stara prawda mówi: jesteś tym, co jesz. A jeśli jesz zwykle typowe pieczywo ze sklepu, upieczone w niewłaściwy sposób, może zastanowisz się ponownie, zanim kupisz następny bochenek.

Można upiec chleb w domu w 30-45 minut, jeśli ustawisz wyższą temperaturę wypieku. Obniżenie tej temperatury i dodanie godziny lub dwóch do czasu pieczenia sprawi jednak, że twój chleb będzie nie tylko smaczniejszy, ale też znacznie zdrowszy. Aby zapobiec natomiast przypalonej lub, odwrotnie, niedostatecznie wypieczonej skórki, należy koniecznie zastosować wypiek dwufazowy: w dwu różnych temperaturach. Wypiekacz do chleba Sana pozwala na przykład na wypiek chleba w 140°C przez pierwsze dwie godziny i w temperaturze 170°C przez ostatnie 20 minut programu. Jeśli używasz energooszczędnych pokryw szklanych, temperatury te mogą być jeszcze obniżone: na przykład pierwsze 20 minut w 150°C i w 140°C przez kolejne 75 minut. Dokładne wartości zależą zawsze od wagi bochenka. Chleb jest gotowy, gdy temperatura jego wnętrza osiąga 95°C. Możesz to sprawdzić za pomocą termometru igłowego.

Pieczenie mięsa w niskich temperaturach: jak prosto i jak smacznie!

Powolne pieczenie to znana technika kucharska pozwalająca uzyskać najsmaczniejsze mięso. Przy jej zastosowaniu prawie nie da się zrobić czegoś źle, a więc nawet najmniej doświadczeni kucharze są w stanie osiągnąć świetne rezultaty. Do zalet takiego sposobu obróbki mięsa zalicza się nie tylko lepszy smak, niezwykłą soczystość, brak wyschniętych części, ale także idealne zbrązowienie. Co więcej, nie musisz też wciąż doglądać pieczonego mięsa, ani podlewać go co chwilę sosem, ponieważ z pewnością się nie przypali. Jeśli używasz wypiekacza do chleba Sana, jesteś także w stanie zaoszczędzić energię – całkiem sporo, jeśli używasz pokryw szklanych, umożliwiających wykorzystywanie niższych temperatur i jeszcze soczystszego mięsa.

Mięso z wypiekacza Sana

Przygotowanie kurczaka lub kaczki w wypiekaczu do chleba Sana polega na wykorzystaniu dwufazowego programu. Dokładne wartości czasu i temperatury będą się różnić w zależności od rozmiaru i rodzaju mięsa, a także tego czy używasz pokryw szklanych. Na przykład, możesz ustawić pierwszą fazę na 2 godziny w 110°C, a drugą fazę na 4 godziny w 90°C. Ryba wymaga krótszego czasu pieczenia i niższych niż mięso temperatur: pierwsza godzina w 100°C, druga w 90°C, a trzecia – w 80°C. Możesz jeszcze dostroić te ustawienia tak, by lepiej odpowiadały twoim potrzebom i wcześniej wspomnianym czynnikom (rozmiar, rodzaj mięsa, wykorzystanie pokryw). Nie polecamy jednak pieczenia przez dłużej niż 12 godzin, jako że może to spowodować rozpadanie się mięsa pod naporem jego własnych soków. Nie ma też potrzeby otwierać pokrywy, by podlać mięso sosem podczas pieczenia, ponieważ może to prowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone: jego wyschnięcia i stwardnienia.

Wskazówka Aby osiągnąć bardziej chrupiącą i ładnie zarumienioną skórkę, możesz zdjąć pokrywę podczas pieczenia i podnieść temperaturę do 200°C. Piecz w ten sposób przez 10-15 minut aż mięso będzie złociste. Jeśli chcesz, możesz też dodać do mięsnego wywaru łyżkę miodu i wyjątkowo podlać mięso takim sosem.