Przepisy

YOGURT - video recipe

Zalety jogurtu:

  • Wspomaga florę bakteryjną jelit
  • Wapń
  • Witamina D

Co należy przygotować?

  • 1 litr mleka
  • 3-4 łyżki jogurtu
  • wysterylizowane słoiki

Syrop owocowy

Co należy przygotować?

  • 1 kg owoców
  • 500 g cukru – lepiej cukru brązowego
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • Świeży cynamon
  • 1 łyżka rumu
chleba,kvásek-žito-mm

Chleb żytni

Wkładamy zaczyn do formy wypiekacza, dodajemy wodę i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodajemy mąkę i inne składniki. Mąka żytnia jest dosyć lepka i trudna w zagniataniu, więc lekko pomagamy mieszadłom za pomocą łyżki. Jeśli mamy czas, włączamy fazę wyrastania na ok. 2-2,5 godz. w temperaturze 27 – 30 °C. Po jej zakończeniu włączamy mieszanie przez 3 minuty, po czym wyjmujemy mieszadła. Dzięki tym zabiegom ciasto lepiej się napowietrzy i wyrośnie. Dla drugiej fazy wyrastania powinniśmy ustawić czas 3-4 godzin. Jeśli nie przerywaliśmy wyrastania drugim mieszaniem, to pozwalamy ciastu wyrastać przez 6 godzin w temperaturze 27 – 30 °C. Dostosuj ustawienia parametrów do osiąganych rezultatów i ilości zaczynu. Faza wypieku jest zawsze taka sama. Najpierw pieczemy chleb przez 15 minut w temperaturze 160°C, a następnie przez 1,5 godz. w temperaturze 130 – 140 °C.


Co należy przygotować?

  • 600 g mąki żytniej
  • 200 – 250 g zakwasu pszennego lub żytniego
  • 400 g wody
  • 5 – 8 g soli morskiej
  • 10 g przypraw do chleba
  • do 20 g oliwy z oliwek
  • ok. 100 g różnych nasion

Prosty i smaczny chleb

Przygotowanie smacznego chleba pełnego składników odżywczych jest bardzo proste.

Nalej wodę do formy wypiekacza. Dodaj nieco domowego zaczynu, mąki, kminku, soli i oleju. Ustaw parametry wypiekacza zgodnie z instrukcją wideo i uruchom program. Pamiętaj, by wyjąć mieszadła po zakończeniu zagniatania, dodać nasiona i zamknąć formę szklaną pokrywą.

Co należy przygotować?

  • 600g mąki drobnoziarnistej
  • 120g zakwasu
  • 400g wody
  • 7g soli
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki oleju
  • nasiona (słonecznika, lnu, itp.)
Chleba a obilí

Pieczywo pszenne z dodatkiem zbóż

(idealne na przekąskę dla dzieci)

Najpierw mieszamy wodę z zaczynem, dosypujemy mąkę pszenną, następnie żytnią. Dodajemy olej, sól, przyprawy, nasiona i uruchamiamy zagniatanie ciasta z maksymalną siłą. Ciasto żytnie może się rwać podczas zagniatania, więc pomagamy mieszadłom wypiekacza szpatułką. Po zagniataniu dodajemy gotowane ziarna, a następnie ponownie uruchamiamy zagniatanie z maksymalną siłą. Po skończeniu wyrównujemy powierzchnię ciasta zwilżonymi w wodzie dłońmi. Możemy wtedy posypać je nasionami lub kminkiem. W następnej kolejności nakrywamy formę szklaną pokrywą i pozwalamy ciastu wyrastać przez 4-6 godzin w temperaturze 27 - 28°C. Włączamy pierwszą fazę wypiekania: 15 minut w 160°C i potem 1,5 godziny w 130 – 140 °C. Dzięki temu chleb będzie dobrze upieczony, a jego skórka nie stanie się zbyt twarda. Możesz dostosować temperatury zgodnie z uzyskiwanymi rezultatami.


Co należy przygotować?

  • 600g organicznej mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 150 g dojrzałego zakwasu
    pszennego lub żytniego
  • 400 g dobrej jakości wody
  • 200 – 400 g gotowanych ziaren
    (ryżu, owsa, proso, gryki
    – proporcje nie mają wielkiego znaczenia)
  • 10 g grubo mielonego kminku (można też dodać nieco kopru włoskiego lub kolendry)
  • 10 – 20 g oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 – 6 g soli morskiej
Celkem 7 záznamů
<<Wstecz12Další>>