Zdjęcie

Teflon czy stal nierdzewna - co lepsze?

Prawie wszyscy znają magiczny, nieprzywieralny teflon, który może zaoszczędzić nam tyle pracy w kuchni – i podczas gotowania, i zmywania naczyń. Jednocześnie każdy słyszał chyba też spekulacje na temat tego, czy w rzeczywistości jest on niegroźny dla zdrowia.

Nawet jego chemiczna nazwa (politetrafluoroetylen), zawierający element –fluoro-, budzi pewne kontrowersjie. Fluor znany jest jako pierwiastek o wysokiej toksyczności, dlaczego więc miałby być bezpieczniejszy jako składnik związku chemicznego? Niektórzy z nas pamiętają zapewne lekcje chemii i podręczniki, w których opisywano proces wytwarzania teflonu i jego niebezpieczeństwa wraz z długą listą trujących substancji, które się wówczas uwalniają. Pytanie nasuwa się samo: dlaczego powstały w wyniku takiego procesu teflon miałby być rzekomo zdrowy dla człowieka? Jego producenci przyznają, że wydziela on toksyczne substancje w temperaturze 360°C (niektórzy mówią nawet o 260°C). Jakby tego było mało, w porównaniu do stali nierdzewnej, teflon jest znacznie bardziej podatny na mechaniczne uszkodzenia powstające podczas jego używania, co powoduje z kolei ryzyko skażenia żywności jego drobinkami.

Opracowując wypiekacz do chleba Sana zdecydowaliśmy się zastosować dwa rozwiązania do wyboru - formę do wypieku ze stali nierdzewnej oraz formę z nieprzywierającego teflonu. Kupując wypiekacz do chleba Sana możesz sam wybrać, który wariant wolisz.

Przy pieczeniu w niskich temperaturach – takich, jakich używa wypiekacz – uwolnienie szkodliwych substancji jest marginalne, tak więc niektórzy użytkownicy mogą wybrać tę tańszą opcję.

Do produkcji formy stalowej wykorzystaliśmy stal nierdzewną odpowiednią do kontaktu z żywnością – uważaną za najlepsze rozwiązanie w gastronomii, instytucjach opieki zdrowotnej i w przemyśle spożywczym. Stal nierdzewna charakteryzuje się przede wszystkim swoją odpornością i żywotnością, a także brakiem niekorzystnego wpływu na ludzkie zdrowie. Stal taka wprawdzie nie zapobiega przywieraniu w wysokich temperaturach, ale w wypiekaczu do chleba Sana ten problem został rozwiązany poprzez pieczenie w temperaturach nie osiągających punktu krytycznego. Nie ma zatem ryzyka przypalenia lub przywarcia powierzchni wypieku do stali nierdzewnej wypiekacza.

Wybór zostawiamy tobie – bez znaczenia którą opcję wolisz, teflonową, czy stalową formę – wypiekacz do chleba Sana działa tak samo znakomicie w obu przypadkach.